"Робочий трикутник" vs. Функціональність: як вибрати планування кухні?

Функціональність Вашої кухні має визначатися Вашим стилем життя, а не навпаки. Робочий трикутник - це не догма, а лише хороший інструмент для планування простору на кухні. Дізнайтеся, коли варто, а коли не варто використовувати цей інструмент.

"Робочий трикутник" vs. Функціональність: як вибрати планування кухні?

Функціональність Вашої кухні має визначатися Вашим стилем життя, а не навпаки. Робочий трикутник - це не догма, а лише хороший інструмент для планування простору на кухні. Дізнайтеся, коли варто, а коли не варто використовувати цей інструмент.
планировка кухни - рабочий треугольник
Домінуючою геометричною формою на більшості кухонь є чотирикутник – від прямокутних шаф до квадратних форм кухонного обладнання. Але саме трикутник, нехай навіть уявний, завжди був одним з найважливіших елементів дизайну та функціональності кухні.

""Робочий трикутник", за визначенням Американської Асоціації Кухонних Дизайнерів (NKBA), це уявна пряма лінія, яка з'єднує центр мойки з центром варильної поверхні, потім із центром холодильника і назад з центром мойки. NKBA дає наступні рекомендації:

  • Сума сторін робочого трикутника має перевищувати 8 м, і кожна сторона трикутника має бути не більше від 120 до 270 см.
  • Робочий трикутник не повинен заходити на острів чи півострів більше, ніж 30см.
Параллельная двухрядная кухня планировка
Паралельна кухня
  • Якщо кухня має тільки одну мийку, вона повинна бути розміщена між або навпроти варильної поверхні, робочої поверхні чи холодильника.
  • Необхідно спланувати кухню таким чином, щоб робочий трикутник не потрапляв у зону проходу людей – гостей чи членів сім'ї.
(ПРИМІТКА: Плануєте нову кухню та хочете дізнатися, скільки вона може коштувати? Надішліть нам на прорахунок свій ескіз (якщо він у Вас є). Або просто надішліть план приміщення з розмірами та картинку кухні, яка Вам сподобалася. На наступний робочий день Ви матимете попередній бюджет Вашої кухні. Дізнатись вартість)
П-образная кухня планировка
П-образна кухня
Ефективність – це головна мета робочого трикутника. Він дозволяє розташувати всі основні робочі процеси поряд з кухарем, в той же час не маючи їх занадто близько один до одного, щоб уникнути хаосу на кухні. Також робочий трикутник мінімізує пересування інших людей у ​​зоні кухні, щоб не заважати тому, хто готує.
Угловая кухня планировка
Кутова кухня
Робочий трикутник, тим не менш, має свої слабкі місця. Картинки наочно демонструють один із його недоліків: передбачається, що на кухні буде лише 3 основних робочих вузла (мийка, варильна поверхня, холодильник) і лише одна людина одночасно готуватиме.
"Якщо у Вас не виходить планування із класичним трикутником, Вам треба постаратися спроектувати кухню максимально функціональною, наскільки це можливо"
На великих кухнях, де додаються додаткові вузли, робочий трикутник вже не завжди буде практичним рішенням. Також, сьогодні у великій кількості сімей люди вважають за краще готувати їжу разом. Саме з цих причин при плануванні кухні дизайнери не завжди дотримуються правила Робочого Трикутника.

"Ми не відмовляємося від ідеї стандартного робочого трикутника, але планувати кухню за цим принципом просто для того, щоб йому відповідати, далеко не завжди гарна ідея," каже Лінда Ларіш, одна з провідних дизайнерів кухонь у США. - "У більшості кухонь, які ми проектуємо, ми використовуємо більше ніж один робочий трикутник. Якщо у Вас не виходить планування із класичним трикутником, Вам треба постаратися спроектувати кухню максимально функціональною, наскільки це можливо."

Пам'ятайте, це Ваш стиль життя повинен визначати функціональність Вашої кухні та її планування, а не навпаки. Робочий трикутник - це не догма, а лише зручний інструмент. І не заперечуючи його корисність, не дозволяйте цьому правилу поставити жорсткі рамки – дайте своїй уяві вийти за межі трикутника!
Рекомендуємо також почитати